Bol u lopatici

Čuli smo priča i priča kako je kineska medicina čudotvorna. Ipak, ova priča iz prve ruke nas je sasvim ubedila u magičnu moć dodira.

 Na sajtu kineskamedicina.com pročitali smo članak koji može da pomogne mnogima od vas. zato ga prenosimo u celosti.
Danas sam prisustvovao još jednom “ČUDU” kineske medicine i želim da ga podelim sa vama, jer – jako je korisno!
U ovom slučaju i pacijent i terapeut sam bio – ja.
Pre dva dana vreme me je prevarilo, kroz prozor je delovalo fino i toplo, pa sam se obukao prilično lagano, ali je zapravo duvao ne tako jak, ali leden vetar, koji je ulazio pravo u kosti. I juče sam u toku dana počeo da osećam zategnutost, pa zatim i bol u delu leđa od lopatice ka kičmi. Bol se uveče pojačao, ali sam računao da će do jutra već biti bolje, pa ništa nisam preduzimao. Međutim, u toku noći bol je dostigao vrhunac. Osećao sam ga kroz san pri svakom pokretu, a pred zoru me je probudio i bio je toliko jak da sam pri najmanjem pokretu morao da zaustavim disanje na nekoliko sekundi i ispuštam “aaaaa” urlik da bih ga podneo.

Nikad ranije nisam imao takav bol nakon nazeba. I bilo mi je jasno da moram nešto da preduzmem.

Umirio sam se, zatvorio oči i prisetio se nekih principa u akupunkturi za otklanjanje bolova. Iglice se prvo ubadaju na osetljiva mesta daleko od mesta primarnog bola. Često u šake i stopala. Tako sam potpuno relaksiran, dok sam još bio sanjiv, pokušao da osetim koje je to naročito osetljivo mesto na mom telu. Kada sam mentalno skenirao stopala i šake, odgovor se javio sam – leva šaka. Definitivno leva šaka, i to deo između poslednje dve metakarpalne kosti (kosti koje se nastavljaju u mali i domali prst). Palcem desne ruke sam u toj zoni pronašao najosetljivije mesto i pritisnuo ga. Osetio sam blagi (neznatan) bol u šaci, a bol kod lopatice je istog trenutka nestao. Onda sam se uspravio u sedeći položaj, i dalje držeći pritisak palcem, i osetio da u nekim položajima bol i dalje postoji, iako je na skali od 1-10 spao sa osam na dva-tri. Nastavio sam da palcem masiram ceo taj deo šake (možete možda videti na slici da je nešto crvenije boje) i nakon 10-15 minuta masiranja bol je potpuno nestao.

Sada je veče, u međuvremenu sam bio na predavanjima (i dalje je hladno!) i ceo dan gotovo nikakav bol ne osećam. Možda u nekim trenucima u nekom položaju osetim 0,5, ali to je samo kad baš obratim pažnju.
I tako sam dan koji je mogao da mi bude pakao, za 10 minuta transformisao u potpuno funkcionalno i kreativno vreme.
Ljudi, za bolove vam ne treba ništa spolja.
Ovo nije nikakvo čudo, mnogo puta sam svedočio trenutnom nestanku čak i višegodišnjih bolova.
Potrebno je da budete svesni svog tela i razvijete određenu senzitivnost. Najbolji način za postizanje toga je vežbanje Qigonga i meditacija.
Nadam se da ćete imati koristi od ovog mog iskustva, bilo da vam se desi nešto slično, pu, pu, pu, ili da radite kao terapeut sa drugima.